Haal het meeste uit zonnepanelen met Safe Solar

Zonnepanelen en omvormers zijn door de jaren heen steeds efficiënter en geavanceerder geworden. “Ook in situaties waar zonnepanelen op het eerste gezicht niet mogelijk of niet rendabel lijken hebben wij vaak wel een oplossing”, zegt Wichard Dijkstra, de eigenaar van Safe Solar. “En als een geschikte oplossing nog niet op de markt is, ontwikkelingen wij het zelf.”

Deze week heeft Safe Solar de installatie van 400 zonnepanelen bij Bakker van der Berg in Burgum afgerond. Waar de omvormers eerst bovenin de loods zouden worden geplaatst, bleek dit later erg lastig. “Wij hebben daarom zelf een shelter ontwikkeld, waarin de zware omvormers zijn opgehangen. De shelter hebben wij buiten tegen de loods geplaatst. Een voordeel is dat de omvormers daardoor extra gekoeld worden.” 

“Wij denken actief met u mee!”

Grotere bedrijven mogen tegenwoordig niets of weinig terugleveren aan het net, zo ook Bakker van den Berg. Zij mogen een beperkt deel van de opgewekte energie terugleveren. De geïnstalleerde apparatuur van SolarEdge is voorzien van een vermogensbegrenzing die de opbrengst van de zonnepanelen dynamisch regelt. Wanneer het eigen verbruik hoog is, wordt de energie hiervoor benut. Tegelijkertijd wordt de vermogensbegrenzing behouden wanneer het eigen verbruik laag is en de productie hoog. Dijkstra benadrukt dat deze functie niet alleen voor grote bedrijven nuttig is. “Bakker van den Berg heeft een hoog eigen verbruik, maar ook voor particulieren is deze functie zeer handig, vooral in gebieden waar er grenzen zijn gesteld aan het terugleveren van energie aan het net.”

Volgens Dijkstra is SolarEdge een koploper op het gebied van omvormers. Zo verkoopt het bedrijf nu ook 3-fase omvormers voor installaties met minder panelen. Moest je er voorheen nog minimaal veertien panelen op aansluiten, nu zijn dat er nog maar acht panelen. “Het voordeel van een 3-fase omvormer is dat je meer van je eigen zonne-energie kunt gebruiken. Bij een 1-fase omvormer kan het namelijk zo zijn dat de zonnepanelen zijn aangesloten op fase 1 en de grootverbruikers zoals de vaatwasser en wasmachine op fase 2 en 3, waardoor je terug moet leveren aan het net. Heb je een 3-fase omvormer? Dan gebruik je de energie zelf. Met een 3-fase omvormer ben je daarnaast beter voorbereid op de toekomst.”

Dijkstra houdt zich ook bezig met energieopslagsystemen. Zo heeft hij in zijn eigen woning een accu aangesloten op de zonnepaneleninstallatie. “De energie die ik niet verbruik, wordt opgeslagen in de accu. Wanneer mijn verbruik hoger is dan de opbrengst van de zonnepanelen, wordt de energie uit de accu gebruikt. Pas als de accu vol is, wordt er teruggeleverd aan het net.” Volgens Dijkstra zijn de accusystemen nu nog vrij kostbaar, maar gaan de ontwikkelingen snel. Hij denkt graag met u mee over hoe u het meeste kunt profiteren van een zonnepaneleninstallatie. “Neem gerust contact op om de mogelijkheden voor uw woning of bedrijfspand te bespreken.”

Monteur Peter Martijn en eigenaar Wichard Dijkstra bij de shelter met daarin de SolarEdge omvormers bij Bakker van den Berg.
Safe Solar Burgum Favicon

Heeft u een vraag?

Bel ons op 06-52483195

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag 9.00 - 17.00 uur