Safe Solar waarschuwt: tweederde van zonnepaneleninstallaties onveilig, kies voor installateur met InstallQ-keurmerk

Zo’n tweederde van alle installaties met zonnepanelen bevat ernstige fouten. Dit meldden inspecteurs en belangenorganisatie Techniek Nederland eind augustus op BNR Nieuwsradio. Wichard Dijkstra, de eigenaar van Safe Solar, verbaast het niet. “In principe mag iedereen zonnepanelen aanleggen. Er zijn veel cowboys op de markt.” Hij pleit voor een verplichte certificering. “Wij hebben het InstallQ-keurmerk, maar hier zijn nog maar weinig bedrijven bij aangesloten. Het is gek dat er niet een verplicht keurmerk is.”

Volgens Wichard kunnen de fouten tot “zeer gevaarlijke situaties” leiden. “Er is kans op brand, maar panelen kunnen ook van het dak vallen omdat ze niet goed bevestigd zijn.” Op zijn telefoon scrolt hij door verschillende nieuwsberichten. “Op 25 augustus was er in Zeewolde nog een brand door zonnepanelen. Eerlijk gezegd verbaast het mij nog dat het niet vaker misgaat.”

Wat hem zorgen baart is dat het voor consumenten vaak niet duidelijk is wie de zonnepanelen installeert. “Verschillende grote aanbieders doen niets anders dan alleen zonnepanelen verkopen. De installatie besteden ze vervolgens uit aan allerlei kleine bedrijfjes. De vraag is of deze bedrijven gecertificeerd zijn en of er een kwaliteitscontrole is vanuit de verkopende partij.”

Wichard benadrukt dat zonnepanelen installeren niet een baantje is om er even bij te doen. “Ik heb zeven opleidingen en cursussen gevolgd, want je moet wel weten wat je doet. Alvorens de zonnepanelen worden geïnstalleerd moet er veelal een berekening gemaakt worden en moeten diverse situaties worden onderzocht.”

Veiligheid heeft voor hem dan ook de allerhoogste prioriteit. “Zo zorgen wij voor een gescheiden invoer van kabels. Hiermee voorkom je dat een vlamboog (een grote boog van vuur die ontstaat door een elektrische stroom die via de lucht tussen twee geleiders stroomt, red.) kan doorzetten. Daarnaast werken wij met omvormers van SolarEdge. Deze zijn voorzien van een vlamboogdetectie en schakelen bij kortsluiting terug naar 1 volt per paneel. De nieuwste modellen zijn zelfs voorzien van een temperatuursensor. Nog voordat de hitte begint op te lopen, gaat de omvormer uit.”

Als het aan Wichard ligt komt er ook een verplichte controle van zonnepaneleninstallaties. “Zakelijke installaties worden wel gecontroleerd, maar particuliere installaties niet. Hierdoor komen gevaarlijke situaties vaak te laat aan het licht. InstallQ voert wel steekproefsgewijs keuringen uit, maar dat is alleen bij installaties die aangelegd zijn door bedrijven met het InstallQ-keurmerk. Kies dus altijd voor een bedrijf met dit keurmerk.”

Wilt u een veilige zonnepaneleninstallatie? Wichard raadt u dan aan om een aanvraag te doen, maar wel geduld te hebben. “Er is nog steeds een run op zonnepanelen en materialen zijn nog steeds erg schaars. Wij hebben dus te maken met vrij lange wachttijden, maar stuur gerust een e-mail naar algemeen@safesolar.nl. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.”

Safe Solar | Menno van Coehoornweg 17, 9251 LV Burgum | www.safesolar.nl

Safe Solar Burgum Favicon

Heeft u een vraag?

Bel ons op 06-52483195

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag 9.00 - 17.00 uur